top of page
Sök
  • Skribentens bildMalin Ahlenius

Gå in i din bubbla vid födande

Att få gå in i sig själv, att bli uppmuntrad till det. Vi är inte vana vid det. Oftast är vi vana att ta hänsyn till vår omgivning och till människorna omkring oss. Jag tänker därför att det är så viktigt att påminna den födande om det och att tydligt visa som stödperson eller personal att det är okej för kvinnan att göra det. Att det inte finns krav på det vanliga sociala normer som råder utanför förlossingsrummet. Till exempel att inte prata när det inte behövs, att inte störa med olika undersökningar på rutin. Bara visa att man är där genom till exempel beröring om det känns bra för den födande. Om det innersta rummet är tillåtet att vara i kan kvinnan lättare connecta till sitt inre, sitt intuitiva och sin instinkt som guidar och leder henne i födandet så oslagbart. Detta gäller i så många andra delar av livet dessutom! Själv upplevde att jag hade svårt att släppa den kontrollen under mina förlossningar. Jag var mer inställd på att lyssna på barnmorskan och att jag ville ”göra rätt”, dvs göra det som personalen sa till mig. Jag lyssnade inte inåt alls skulle jag säga, eller knappt i alla fall. Idag hade jag önskat att jag fick den stöttningen mer, att våga lyssna inåt, våga släppa kontrollen och inte bry mig om min omgivning just då. Jag hade själv velat känna att jag kunde lyssna på kroppens signaler. Jag hade behövt känna tilliten till mig själv.


Vi är upplärda att logiken och tänkandet ska styra och vara det som avgör hur vi beter oss eller vad vi säger. Det bli inte alltid bra. Många gånger kan det istället leda till att vi går emot vår egen känsla, våra egna innersta behov. Detta blir särskilt viktigt vid födandet. Vi behöver ta oss inåt, in i vår bubbla för att dels kunna känna vad vi behöver och dels för att få våra hormoner att hjälpa oss på rätt sätt i födandet. Så att låta vår intuition, vår inre guidning få ta en större och mer validerad plats i vårt vardagsliv kommer också att hjälpa oss i födandet. Ni som är intresserade av Human Design så kallas ju det "inre auktoritet", att vara mer i kontakt med den intuitiva delen av oss själva skapar en större tillit till vår egen förmåga. Att träna på detta, träna på kontakten med vår intuition hjälper oss att släppa tanken på att "göra rätt" eller prestera på något vis. Den ökar vår tillit till att det vi känner - inåt - faktiskt är betydelsefullt och går att lita på.


3 sätt att träna tilliten till din inre guidning:

1. Vara närvarade i stunden genom t.ex. fokusera på ditt andetag 5 minuter varje dag

2. Pröva att i vardagen ta beslut utifrån din inre känsla och se vad som händer när du låter kropp och känsla styra över huvud ock sinne

3. Skriv ner allt du "känner på dig" och följ upp (t.ex. kroppens signaler, magkänslan, instinkten)

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page